Czynniki wpływające na jakość kija bilardowego

Na grę w bilard składa się wiele czynników. Oprócz opanowania podstawowych umiejętności i właściwego przygotowania mentalnego, trzeba również zadbać o dobrej jakości sprzęt. Wbrew pozorom nie każdy kij bilardowy równie dobrze nadaje się do gry, ale podstawowym kryterium wcale nie powinna być jego cena.

Duże znaczenie ma drewno, które zostało użyte do produkcji kija. Z pewnością odradzamy szczytówki wykonane z drewna suszonego w procesie tzw. szybkiego suszenia. Prawidłowe suszenie powinno przebiegać w nienasłonecznionym, odpowiednio wentylowanym pomieszczeniu i trwać około 18-24 miesięcy. Surowiec powinien być pocięty i niejednokrotnie toczony już w trakcie suszenia. Bardzo istotny jest także rodzaj zastosowanego drewna.

zdjecie

Proces toczenia ma za zadanie zapewnić długowieczność kija i chronić go przed wykrzywianiem się, spowodowanym pracą drewna. Im większa ilość toczeń, tym wyższa jakość akcesoriów bilardowych. W następnym etapie szczytówkę nasącza się woskiem. Dzięki temu kij jest odporny na wilgoć, działanie temperatury czy innych czynników zewnętrznych.

Twojej uwadze nie może umknąć również taki element jak ferulla i tip. Ten, wspomniany jako pierwszy, to tulejka, jaką zakończona jest szczytówka, natomiast tip jest niewielką skórą, przymocowaną do ferulli. W produktach wysokiej klasy używa się ferulli z tworzyw sztucznych o dużej wytrzymałości. Jej zadaniem jest ochrona kija przed pęknięciem i rozszczepieniem w chwili oddawania strzału. Ferulle odlewane nigdy nie będą tak dobrze spełniały swojej roli, jak toczone.

Oplot, czyli owijka powinna być zawsze z materiałów naturalnych – najlepiej nici irlandzkiej prasowanej podwójnie.

Kij bilardowy, kijowi jest nierówny i nie da się tego ukryć. Chcąc przez długi czas móc w pełni cieszyć się grą i czerpać z niej nieprzerwaną satysfakcję, warto zainwestować w dobry sprzęt. Już niebawem napiszemy kilka porad, jak wybrać dobry kij.

Pozdrawiamy, Grek.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Zaznaczone pola są obowiązkowe *

*